Beurtschip Doarp Grou

Het houten skûtsje Aebelina – opgeknapt in en varend vanuit Earnewâld – is een voorbeeld van een werkgelegenheids- en leerwerkproject voor het opknappen van het oude, ijzeren beurtschip ‘Doarp Grou’.

De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zijn bereid hun schouders er (mede) onder te zetten, want er moeten nog wel fondsen worden gevonden om dit project feitelijk te kunnen starten, melden zowel b. en w. van Achtkarspelen als ook secretaris Jelle Talsma van stichting ‘Doarp Grou’. Het voormalige beurtscheepje ligt nu – al flink ‘gestript’ – op een werf van Talsma in Osingahuizen. “Doel is om it te ferpleatsen nei Barkmeijer yn Stroobos”, vertelt Talsma. “Dat kin sawol farrend as oer de wei.”

Er zijn inmiddels diverse organisaties bij het project betrokken. Naast de beide gemeenten en de scheepswerf in Stroobos, uiteraard de eigenaar van het scheepje (Stichting Doarp Grou), uitzendbureau Fritech (onder andere in Buitenpost), scheepswerf Talsma en het Skûtsjemuseum in Earnewâld.

“It idee is om it izerwurk op ien plak te dwaan en it houtwurk op in oar plak”, vertelt ambtenaar Auke Piet van der Meulen van de gemeente Achtkarspelen. Uitzendbureau Fritech wordt ingeschakeld voor het begeleiden van de werklozen die mee willen doen “en ook om hen vervolgens aan vervolgwerk te helpen”, vertelt Jeroen ten Brink van Fritech. Aanvankelijk is gedacht aan Grou of Heeg, maar dit blijkt tot nu toe niet haalbaar.

Bron: www.actiefmedia.nl

Deel dit artikel